18 Şubat 2020 Salı

BABİES BELGESELİ


Aynı günde farklı ülkelerde gözlerini dünyaya açan bebeklerin hikayesiyle karşınızdayız.
Moğolistan'dan Nambiya'ya, Kaliforniya' dan Japonya'ya uzanan farklı hayatların birleşiminde rolü çok büyük olan oyundan bahsedeceğiz. 
Öncelikle dört farklı kültürden gelen bebeklerdeki oyun kavramı birbirinden oldukça farklı. Bunun başlıca nedeni aile yapısı ve sosyal çevredir. Çünkü bebeklerden birinin sosyo-ekonomik durumu çok iyiyken diğerlerinin durumunda farklılıklar var. Nambiya'da yaşayan bebeğin doğal ortamda hayvanlarla, bitkilerle içli dışlı olduğunu ve taklit, gözlem yolunu kullanarak kendince eğlenceli oyunlar kurduğunu görebiliyoruz. Japonya' da yaşayan bebeğin yaratıcı oyun zekasını kullanmak için fazla fırsatı yok gibi. Bunun nedeni de önüne sürekli hazır ve uğraş gerektirmeyen materyaller getirilmesi olabilir. Aile faktörüne değinecek olursak Kaliforniya 'da yaşayan bebeğin oldukça şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Ebeveynlerinin sürekli ilgi odağında olması ve onunla türlü oyunlar oynanması çocuğun hem bilişsel hem motor becerilerini destekler. Moğolistan 'da yaşayan bebeğimize bakarsak evde onunla ilgilenen bir yetişkin olmasa da ona rol model olacak bir abisi olduğu için birçok oyunu ondan görerek, gözlemleyerek uyguluyor ve fark etmeden de olsa kendince oyunlar oynuyor.
Yaşadıkları ülkeler, aileleri, kültürleri, dilleri, ırkları ne kadar farklı olsa da oyun onların ortak paydası ve kendilerini ifade etmede kullandıkları başlıca yoldur. 


GÖZLEM 5

                                                                        GÖZLEM 5 RAKAMI EŞLEŞTİR, SAYIYI OLUŞTUR ETKİNLİK PLANI ...