20 Kasım 2019 Çarşamba

FARKLI MATERYALLERLE TANIŞMA



 
Bir okul öncesi öğretmeni adayı olarak ; Bugün inceleme fırsatı bulduğumuz çeşitli materyallerin çocukların özellikle bilişsel kazanımlarını ön plana çıkaracak türde olacağını gördük. En faydalı bulduğumuz materyal resimli kartlardı. Çünkü resimlerle sayıların eşleştirilmesi, birbirleriyle ilişkisi çocuğa sunuluyor. Ayrıca çocuk bu kartlarla hem rakamları tanıyor, hemde uygun şekilde sırayı devam ettiriyor. Biz bu materyali başka bir oyuna dönüştürerek de oynadık. Eğer çocuğa bir yönerge vermezsek onlarda farklı oyunlar çıkarabilirler. Biz UNO oyununa benzer şekilde oyun türettik.

 
Bu materyalde ise geometrik şekilleri tanıma kazanımına vurgu yapılıyor. Pvc kaplı olması materyalin dayanıklı olmasını sağlamış.Kağıt üzerindeki parçalarla şekilleri eşleştirme yapan çocuk, hem renkleri hem de geometrik şekilleri tanır. 


Çocuk bu materyal ile ince motor becerilerini geliştiriyor. Uygun yere takma- çıkarma işlemi yaparak el göz koordinasyonunu sağlar.
Büyüklük -küçüklük kavramını keşfeder. Bunları sıralamada kullanır. 
Üç boyutlu olması ve kavrama yerlerinin olması çocuk için avantajlıdır. .
Bu materyalde ise parça - bütün ilişkisini görebiliriz. 
Çocuk  yolu oluştururken gidişata uygun olarak parçaları birleştirir. Bütünü görerek yolu tamamlar ve eve ulaştırır. 
Aslında Kırmızı Başlıklı Kız hikayesiyle bağdaştırarak materyali verirsek çocuğa hem dinlediğini aklında canlandırma fırsatı veririz hemde bir problemi çözüme kavuştururken izlediği yolu görürüz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GÖZLEM 5

                                                                        GÖZLEM 5 RAKAMI EŞLEŞTİR, SAYIYI OLUŞTUR ETKİNLİK PLANI ...