30 Ekim 2019 Çarşamba

RENGARENK ÇUBUKLARIM



AMAÇ
Nesneleri özelliklerine göre gruplar.(rengi, boyutu,kullanım amacı)
Nesneleri özelliklerine göre sıralar.(boyut)
Geometrik şekilleri tanır.
YÖNERGE
Çocuklara;bugün sizlere renkli çubuklar getirdim ve sizden bunları renklerine,boyutlarına göre sıralamanızı istiyorum ve daha sonra benim oluşturduğum şekillerin aynısını veya benzerini oluşturmanızı, bu şekillerle neler yapacağız sorgulamanızı istiyorum diyerek çocuğun verilen yönergeyi uygulayıp uygulamama durumunu gözlemleyerek değerlendirmeye almalıyız.
PLANIMIZ


Bize verilen bu çubuklarla 4 farklı oyun kuracağız...
 İlk olarak çocuklar bu çubuklarla sınıflandırma yapabilirler.Renklerine göre ve boylarına göre sınıflandırırlar.  Daha sonra bu çubukları sıralayabilirler.( uzundan kısaya veya kısadan uzuna)
3 farklı uzunlukta ve renkte çubuk olduğu için öğrenme basitten karmaşığa gittiği için bu çubuklardan aynı boy ve renkte eş üçgenler oluşturmalarını isteyebiliriz. Son olarak en karmaşık ve zor olan farklı boyuttaki her bir çubuğu kullanıp üçgen yapmalarını isteyebiliriz. Çocuklar bu oluşan şeklin eşkenar üçgen olmadığı için üçgen olduğunu kabullenmeyeceklerdir bu yüzden bu kısım en zor olandır.

SÖYLEYEREK ÖĞRENELİMM


AMAÇ
Dinlediklerini, izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (dil gelişimiyle ilgili kazanımı veririz. Şarkı sonunda çocuktan tekrarını isteyerek veya çevredeki benzer şekillerdeki materyalleri bulmalarını isteyerek geri dönütler almamız mümkündür.)
Müzik ve ritm eşliğinde hareket eder.(motor gelişim kazanım ve göstergelerine uygun olarak şarkının ritmine göre tempo tutabilir, el çırpabilir.)
Olay ve durumlara dikkatini verir, odaklanır.Hareketler bu amaçla dikkat çekici olmalıdır.
YÖNERGE
Çocuklara etraftaki geometrik şekillerin varlığını daha iyi anlatmak için işitsel ve görsel yola başvurduk ve çocuğa' Şimdi sizlerle bir şarkı paylaşıyorum hem dinleyip hem de el çırparak bana eşlik eder misiniz?' diyerek etkileşimli olarak çocuğa kazanımları veririz.


Bu haftaki dersimiz için matematik anlatan bir çocuk şarkısı hazırladık. bu şarkıyla beraber çocuk hem izler, hem işitir hem de eşlik eder. Aynı zamanda şekillerle günlük hayatı bağdaştırması açısından materyaller günlük eşyalar olarak seçildi.( kare kutu,yuvarlak tabak,üçgen örtü)
Şarkımız: https://www.izlesene.com/video/pepeenin-sekilleri/7737543  esinlenerek videomuzu çektik.

30.10.2019 Ortak günlüğümüz...


Bu haftaki ortak yansıtıcı günlüğümüz

29 Ekim 2019 Salı

BİLİMİN IŞIĞINDA MAKALEMİZ

AMAÇ:Bu araştırmada okul öncesi dönem çocuklarının matematiksel örüntü becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. 
Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Tarama modeli, geçmişte ya da
halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımıdır. Araştırmanın örneklemini
seçilen beş anasınıfından toplam 100 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından
oluşturulan, okul öncesi dönem çocuklarının örüntü becerilerini ölçmek için hazırlanan materyaller kullanılmıştır. Yapılan
istatistiksel analizler sonucunda: Örüntü testinin birinci boyutunun KR-20 güvenirlik katsayısı .85, ikinci boyutunun KR-20
güvenirlik katsayısı .83, üçüncü boyutunun KR-20 güvenirlik katsayısı .79, olarak saptanmıştır. Araştırmaların verileri 2011-
2012 eğitim öğretim yılının mayıs ayında toplanmıştır. Veriler SPSS for Windows 15 programında analiz edilmiştir. Yüzde,
frekans değerleri ve ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi dönemdeki çocukların örüntü becerilerinin
yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde değişmediği saptanmıştır.
Tezimizin linki: https://www.researchgate.net/profile/Oguz_Kesicioglu/publication/336411450_Okul_Oncesi_Donem_Cocuklarinin_Matematiksel_Oruntu_Becerilerinin_Incelenmesi/links/5da00970a6fdcc8fc346d89c/Okul-Oncesi-Donem-Cocuklarinin-Matematiksel-Oruntu-Becerilerinin-Incelenmesi.pdf
KESİNLİKLE BAKMANIZI ÖNERİYORUUUZ...

23 Ekim 2019 Çarşamba

VEEE OYUNUMUUZ...


Oyunumuz





 
AMAÇ
Küçük kas kullanımını gerektiren hareketler yapar.(takma çıkarma,birleştirme ayırma  hareketleri yapar.Motor gelişim kazanımını vermek amaçlıdır.)

Parça- bütün ilişkisini kavrar.(göstergeleri:bütünü ayırır, yarımı tamamlar.Parçalarla bütün elde eder. Bilişsel kazanım )

Nesneleri uygun olarak eşleştirir.(bilişsel kazanım)

Nesneleri sayar.( bu oyunun en önemli kazanımı saymadır. Noktaları sayarak kaç tane olduğunu bulur.)
YÖNERGE
Çocuklara 'tavuklar ne yapar?' sorusuyla yumurtayı buldururuz .Oyundaki yumurta sembolünün üzerindeki rakam ve noktaları eşleştirme konusunda onları cesaretlendiririz.Gelirken yumurtalarım kırıldı,beraber birleştirmeye ne dersiniz? sorusuyla onları birleştirmek için teşvik ederiz.


Biz bu oyunla çocukları eğlendirirken sayıları ve eşleştirmeyi öğretmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca  renkleri de çok rahatça öğrenebilecekleri bir oyun. Çocukların en kolay öğrenme yöntemin oyun olduğunu biliyoruz ve çocuklara bu oyunun çok yararlı olduğunu düşünüyoruz.

16 Ekim 2019 Çarşamba

Matematik Günlüğü Hafta 4

 Şermin AKARSU 18111028
 Ecemnaz ÖZTAŞ 18111026
Gökçe ŞALK 18111030
Pınar DALKALI 18111032

TEKERLEME ZAMANII VE TABİ Kİ PARMAK OYUNUMUZZ


AMAÇ
Sayı ve sayı kavramının gelişimini destekleme amaçlıdır.
Nesne ve varlıkları sayar. Birer birer ritmik sayar,ileri ve geri sayma becerisi gelişir.
Verilen kurallı yönergelere uygun olarak hareket etmesi amaçlanır.
Söylenen tekerlemeye eşlik etmesi istendiğinde sesini uygun olarak kullanır, nefesini buna uygun kullanır, vurgu ve tonlamalara ses yüksekliğine dikkat eder. Bu amaçla tekerleme ve parmak oyunu etkinliklerimizi seçtik.
YÖNERGE
Çocuklara  hem eğlenip hem öğrenecekleri bu etkinlikte önce bizler eşlik edeceğiz,daha sonra küçük gruplar halinde etkinliklere onların devam etmesini sağlayacağız. Böylelikle dil ve bilişsel gelişim kazanımlarını yerine getiren ve getiremeyen çocukları farkedip değerlendirirken gelişim olarak geri olan çocuklara daha fazla pratik verecek şekilde değerlendirmeliyiz.


15 Ekim 2019 Salı

Ege ile Gaga'yı yorumladıkk

Bu çizgi film günlük hayatla bağlantılı pratik ve ilgi çekici olmakla beraber çocuklara merak ve araştırma duygusunu da aşılıyor. Örneğin Ege meraklı bir çocuk olduğu için Gaga ile beraber pek çok el becerisi düşünme yetisi isteyen faaliyet yapıyorlar. (Uçurtma yapımı) Gözlem ve değerlendirme acısından da önemliydi çünkü teleskop ile ayın hareketlerini izliyorlardı. Bu çizgi film keşfetmeye teşvik açısından çocuklar için uygun diye düşünüyoruz.
İzlemek isterseniz size bir link bırakıyoruz.
https://youtu.be/TM3g4rCw9TA

10 Ekim 2019 Perşembe

BİR HİKAYEDİR MATEMATİK





AMAÇ
Parça bütün ilişkisini kavrar.Bütün ve yarımı gösterir.
Nesneleri sayar.( ritmik olarak birer birer sayma etkindir.)
Görsel materyalleri okur,sorular sorar.
Dinlediklerini ifade eder.
YÖNERGE
Çocukları etrafımıza altlarına minder vererek oturturuz ve kitabı görebilecekleri şekilde etkili, ses tonu ve vurgularla okuruz. Okuma bittikten sonra inceledikleri ve gördükleri şekil ve karakterlerle ilgili sorular sorarız ve sen olsan nasıl yapardın? şeklinde geri dönüş alacağımız sorularla aktiviteyi zenginleştiririz.


Çocuklar bu kitapta ritmik saymanın temelini öğrenebilir. Okul öncesi döneme uygundur çünkü kitaptaki resimler çocukların dikkatini çekebilir. Kitaptaki resimlere yorum yapmaları istenip sohbet başlatılabilir. Ayrıca kitapta parça bütün ilişkisi vardır. Renklerin yanında büyüklük, küçüklük kavramı da öğretilebilir.

EN DOĞAL MATEMATİK


Bugün ki dersimizde doğadan matematik bul talimatı aldık ve üç farklı salyangoz bulduk. Bunları kullanarak matematiği öğretebileceğimizi gördük. Büyüklük-küçüklük kavramını, şekil örtüsünü öğretebiliriz. Aynı zamanda yağmurlu havaları değerlendirip onun bir canlı olduğunu anlatabiliriz.

Matematik Günlüğü Hafta 3





2 Ekim 2019 Çarşamba

Vak Vak ile Matematik



ETKİNLİK PLANI
Etkinlik Adı: Küçük Vak Vak Haydi Beni Bul
Etkinlik Türü: Matematik Türkçe
Yaş Grubu: 60-72 ay
KAZANIM VE GÖSTERGELER
Bilişsel Gelişim:
Saklambaç oyununda sonuca ulaşmak için basit yönergeleri takip eder.
Kazanım 1: Nesne, durum, olaya dikkatini verir.
Kazanım 1: Nesne veya varlıkları gözlemler.
Kazanım 2: Nesne, durum, olayla ilgili tahminde bulunur.
Kazanım 4: Nesneleri sayar (Göstergeleri: ileriye, geriye doğru birer birer ritmik sayar.)
Dil Gelişimi:
Kazanım 1: Sesleri ayırt eder. (Göstergeleri: sesin geldiği yönü söyler. Sesin kaynağının ne olduğunu söyler.)
Kazanım 7: Dinlediklerinin, izlediklerinin anlamını kavrar. (Göstergeleri:Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini, izlediklerini açıklar.)
Bu iki kazanım kitapta geçen saklambaç oyunundaki birbirine seslenme ve yönergeleri yerine getirme özellikleriyle bağdaşır.
Sosyal Duyusal Gelişim: 
Kazanım 7: Bir işi veya görevi başarmak için kendini güdüler.
Kazanım 10: Sorumluluklarını yerini getirir. (Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir. Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir. Sorumluluklar yerine getirilmediğinde sonuçlarını söyler.)
Çocuklar bu kitapta eğlenirken, arkadaşlığı, cesareti, paylaşmayı ve birlikte oynamanın mutluluğunu öğrenir.
DEĞERLENDİRME
Saklambaç nasıl oynanır?
Daha önce saklambaç oynadınız mı?
Kitaptaki ördekleri sevdiniz mi?

GÖZLEM 5

                                                                        GÖZLEM 5 RAKAMI EŞLEŞTİR, SAYIYI OLUŞTUR ETKİNLİK PLANI ...